Sprendimai ūkiui

Pasiruoškime paukščių auginimo sezonui

Paukščių auginimas – tai atsakingas ir nemažo pasiruošimo reikalaujantis procesas. Norint, kad maži viščiukai būtų sveiki ir priaugtų reikiamo svorio, svarbus kiekvienas paukščių auginimo žingsnis, nuo pasiruošimo prieš atvežant viščiukus iki paskutiniųjų auginimo dienų. Siekdami geriausios paukščiukų auginimo patirties, dalinamės su jumis pagrindiniais auginimo technologijos etapais, kurie yra parengti remiantis mūsų specialistų rekomendacijomis. Kaip pasiruošti paukščiukų atvykimui? Svarbiausia tinkamai paruošti paukštidės patalapas:

  • išplauti ir išdezinfekuoti auginimo patalpas, šėryklas, girdyklas ir kitą inventorių;
  • sušildyti auginimo patalpas – šildymą reikėtų palaikyti mažiausiai 24 val. iki paukščiukų atvykimo, kad būtų stabilizuota temperatūra ir santykinis oro drėgnis. Patalpoje turi būti tokie temperatūros ir drėgnio parametrai: oro temperatūra 30°C, santykinis oro drėgnis 60-70 %, grindų temperatūra 28-30°C;
  • pripildyti lesyklas, kad paukščiukams atvykus, lesalas būtų paruoštas. Būtina užtikrinti, kad paukščiukai nuolatos turėtų švaraus vandens (temperatūra turėtų būti 18-21°C;
  • tolygiai pakloti kraiką, kad jo sluoksnis būtų apie 2-5 cm.
Plačiau
Pasiruoškime paukščių auginimo sezonui
Ganyklinio periodo šėrimo ypatumai

Ganyklinio periodo šėrimo ypatumai

Artėjant ganykliniam laikotarpiui, būtina aptarti kai kuriuos karvių šėrimo žole ypatumus. Aktualia informacija apie ganiavos laikotarpio karvių priežiūrą bei šėrimą dalinasi UAB JONIŠKIO GRŪDAI produktų vystymo vadovas dr. Andrejus Jerešiūnas.

Įprastai, prasidėjus ganykliniam laikotarpiui, karvių produktyvumas didėja, tačiau prastėja pieno kokybiniai rodikliai. Pirmiausia mažėja pieno riebumas. Kodėl? Visi produktyvumo ir pieno kokybinių rodiklių kitimai priklauso nuo žolinių pašarų (žolės) maistingumo. Ganyklų, pievų, žolių maistingumas priklauso nuo jų rūšies bei žolės augimo fazių, t. y. jaunos ir senos žolės maisto medžiagų koncentracija yra skirtinga. Ganyklinio laikotarpio pradžioje, jaunuose žoliniuose pašaruose trūksta struktūrinės ląstelienos, juose daug proteinų, Ca (kalcio), bet mažai Mg (magnio). Struktūrinės ląstelienos trūkumą racionuose būtina papildyti šienu, šiaudais. To nepadarius, pieno riebalų kiekis gali sumažėti 0,2-0,3%.

Plačiau

Karvių šėrimo naujovės

Norint sėkmingai konkuruoti pienininkystės sektoriuje, būtina diegti inovatyvias gyvulių laikymo, šėrimo, melžimo ir kitas technologijas.
Pienininkystės ūkio sėkmę lemia paprasta schema „pašarai-produkcija-pelnas“. Būtent visavertis pieninių karvių šėrimas lemia 60-70 proc. būsimo pelno.

Siekiant maksimaliai panaudoti pašarų išteklius, gauti daugiau ir geresnės kokybės pieno, reikia daug dėmesio skirti pašarų paruošimui, šėrimo dažnumui, pašarų pateikimo gyvuliams tvarkai ir kitiems šėrimo technologijos elementams.

Galvijų šėrimo pagrindą sudaro aukštos kokybės, ūkyje užauginti ir paruošti stambieji pašarai, teisingai ir ekonomiškai parinkti koncentratai, vitaminai ir mikroelementai bei kiti pašarų priedai.

Plačiau
Karvių šėrimo naujovės